Çocuklarda böbrek taşına dikkat

Çocuk Sağlığı

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, üriner taş saptanan çocuklarda tıkanıklık ve enfeksiyon gibi akut problemlerin olup olmadığının mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Üroloji Bölümü Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, çocuklarda üriner sistem taş hastalıkları hakkında bilgi verdi. Dr. Aydoğan, "Üriner taş saptanan çocuklarda tıkanıklık ve enfeksiyon gibi akut problemlerin olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Çocuk yaş grubunda üriner sistem taş hastalığı yetişkinlere göre farklılık gösterir. Tıkanıklık veya enfeksiyon varsa önce üriner sistemdeki birikmiş kan ve enfeksiyona neden olabilecek sıvıların boşaltılması ile rahatlama sağlanmalıdır" dedi.

Lazer İle Taşların Tedavisi Mümkün

Opr. Dr. Şakir Aydoğan şöyle devam etti: "Erişkinlere uygulanan vücut dışı ses dalgaları ile taş kırma tedavisi çocuklardaki taş hastalıklarında da uygulanabilmektedir. Kırılamayan taşlara ise endoskopik yani ameliyat kesisine gerek olmayan yöntemle yerleştirilen ince aletlerle taş, lazerle parçalanarak çıkarılmaktadır. Üriner sistem taş hastalıkları bulunan çocukların ailesinde yaygın taş hastalığı varsa ve çocukta taş oluşumu tekrarlıyorsa, bu hastaların genetik açıdan mutlaka uzman doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir. Çocuklarda böbrek daha hareketli ve küçük, idrar kanalı ince ve özellikle üst üreter duvarı zayıf olduğu için taş, çocuk hastalarında bu konuda deneyimli olan hekimler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde, hayati risk taşıyan ciddi sorunlar görülebilir."

Günde En Az 2 Litre Su

Taş oluşmasını önlemenin en önemli yolunun sıvı alımı olduğunu belirten Aydoğan, "Günde en az 2 litre su içmediğinde idrar miktarı azalacak, yeteri idrar daha yoğun bir duruma gelecek ve idrardaki taş oluşturan maddelerin çökmesi ile yeni taşlar oluşacaktır" diye konuştu.

Yorum Gönder