Korona Virüsü (COVID-19) Nasıl Teşhis Edilir?

Bu enfeksiyonun olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Korona Virüsü (COVID-19) Nasıl Teşhis Edilir? - Bu enfeksiyonun olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? - Yeni korona virüs veya COVID-19, dünya çapında yayılıyor ve enfekte olan kişi sayısı artarak ölüm oranlarının artmasına neden oluyor.

Uzmanlar şimdiye kadar ciddi vakalarda enfeksiyonun spesifik olmayan (yalnız bir türe özgü olmayan) semptomlarla genellikle hafif olduğunu gözlemlediler.Ve COVID-19 enfeksiyonunun herhangi bir klinik özelliği de yoktur. Virüs bulaşmamış olan birinde öksürük, tıkanıklık, ateş ve diğer grip benzeri semptomlar görülmesi virüse maruz kalma endişe uyandırabilir ve tanısal testlerin yapılmasına neden olabilir. Virüs hızlı bir şekilde nedensizce yayıldığından, bir kişinin farkında olmadan veya seyahat etmeden de virüse maruz kalması daha olası hale geldi.

COVID-19 tanısı laboratuvar testleri ile yapılır. Birine korona virüs teşhisi konduktan sonra, enfeksiyonun ciddiyetini belirlemek için ek teşhis testleri yapılabilir.

Bu enfeksiyon hakkında daha fazla bilgi toplandığından, test endikasyonları da gelişmektedir.

Test Türleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde, COVID-19 testini ilk kez kullanan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) oldu. Özel şirketler de test imalatına başladı.

CDC 2019-nCoV Gerçek Zamanlı Ters Transkriptaz RT-PCR Teşhis Paneli

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), CDC tarafından oluşturulan viral genetik materyali tespit edebilen bir COVID-19 testinin kullanımını onayladı.

Test yaptırmaya ihtiyacınız varsa, bir sağlık uzmanı tarafından laboratuvara göndermek üzere bir balgam örneği, nazofaringeal (burun akıntısı) ve orofaringeal (boğazın akıntısı) swab örnekleri alacaktır. Numuneler bir çubuk yardımıyla ağız ve burun salgılarına sürülmesi ile toplanır.

Test yaptırmaya gerek duyulmuşsa, numuneniz test edilmek üzere onaylanmış bir laboratuvara gönderilir.

Doktorunuz testinizle ilgili yardım almak için sağlık departmanıyla irtibata geçebilir.

Tüm sağlık departmanları, mesai saatleri veya hafta sonları / tatil günleri de dahil olmak üzere, örnekleri uygun bir şekilde toplama, depolama ve gönderme konusunda yardımcı olacaktır.
LabCorp 2019 Yeni Korona Virüs (COVID-19), NAA

LabCorp testi artık herhangi bir sağlık hizmeti tarafından kullanılabilir. Bu test FDA onaylı değildir, ancak FDA'dan Acil Kullanım Yetkisi (EUA) almıştır.

Quest Diagnostics'in SARS-CoV-2 RNA, Kalitatif Gerçek Zamanlı RT-PCR

Quest Diagnostics tarafından sağlık hizmetlerine yeni bir test yöntemi sundu. Quest, sadece sonuçları analiz edecek ve solunum örnekleri toplamayacak. Bu test FDA onaylı değildir.

COVID-19 Test Sonuçları

Test sonucu pozitif ise: Bu, virüsün bulaşmış olduğu anlamına gelir. Ancak bu, COVID-19'un hastalığınızın nedeni (veya sadece nedeni) olduğu anlamına gelmez. Belirtilerinizin nedeni başka bir virüs veya bakteri ile birlikte enfeksiyon olabilir.

Test sonucu negatif ise: Semptom geçmişiniz ve klinik muayeneniz gibi COVID-19'dan gerçekten arınmış olduğunuzu doğrulamanıza yardımcı olacak diğer faktörler önemlidir. Virüsten etkilenmiş olabilirsiniz, ancak örneğinizde (numune) varlığı algılanamayabilir.

Şimdiye kadar, kan testleri ve idrar testlerinin virüsü tanımlamak için etkili olmadığı biliniyor. Farklı yollar araştırılmakta. Araştırmalar, fekal (dışkı) testlerin bazı umut vaat edebileceğini gösteriyor.

İşyeri Seyahat Kayıtları ve Kısıtlamaları

2020'nin ilk aylarında, üniversiteler, hastaneler ve büyük şirketler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki işyerleri, çalışanların COVID-19'a maruz kalmayı azaltmanın bir yolu olarak seyahatlerini kısıtlamalarını veya kaydetmelerini talep etmeye başladı. Bu kurumların bazıları çalışanların (özellikle yurtdışı)seyahatini takip eden kayıtlar tutmaktadır.

İş yerinizdeki kayıt defterinden elde edilen bilgilerle enfekte olmuş veya risk altında olduğu kabul edilen biriyle temasa geçtiğinizi öğrenebilirsiniz. Enfeksiyonu olan birine maruz kaldıysanız veya yüksek riskli bir bölgeye kendi seyahatinizi kaydediyorsanız, işyerinizde çalışanların COVID-19 için test yaptırması gerektirebilir.

Enfeksiyon riskiniz hakkındaki kendi değerlendirmeniz maruz kalma riskiniz hakkında bilinçli davranmanızı sağlar. Hastalığın tespit edildiği yerdeyseniz veya virüs bulaşmış veya virüse maruz kalmış insanlarla etkileşime girdiyseniz, risk altında olabilirsiniz. Yine, virüs hızla yayıldığı ve ABD ve tüm dünyada arttığı için, farkında olmadan virüse maruz kalmış olabilirsiniz.

COVID-19 enfeksiyonu belirtileri için kendi sağlığınızı takip edebilirsiniz. Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • Diğer solunum güçlükleri

Bu semptomların çok yaygın olduğu ve sinüzit, zatürree, bronşit veya grip dahil herhangi bir viral veya bakteriyel solunum yolu enfeksiyonu ile ortaya çıkabileceğini unutmayın.

Ciddi COVID-19 enfeksiyonu vakaları zatürree, akut solunum sıkıntısı sendromu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüme neden olabileceğinden, sağlığınızdaki herhangi bir hızlı düşüş veya semptomların aniden kötüleşmesi konusunda özellikle dikkatli olmanız önemlidir.

Fiziksel Muayene

Hastaneye gittiğinizde, tıbbi bir öykü ve fizik muayene yapacaklardır.

Muayene esnasında yapılacak olanlar:

Göğüs seslerinizin değerlendirilmesi: Akciğer enfeksiyonları ve akciğer hastalığı, göğüs seslerinde çatlama veya hırıltı gibi karakteristik değişikliklere neden olabilir. Doktorunuz bu sesleri bir stetoskop ile duyabilir.

Anormal solunum seslerinin varlığı veya yokluğu COVID-19 enfeksiyonunun kesin tanısı için yeterli değildir.

Solunum sıkıntısının değerlendirilmesi, nefes darlığı belirtileri: İleri akciğer enfeksiyonları nefes darlığına neden olabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. Bu, ileri akciğer hastalığının veya ciddi bir enfeksiyonun belirtisidir.

Taşipne (hızlı solunum): Bazen akciğer problemleri, hızlı bir şekilde nefes almanıza neden olabilir, bu da ciddi akciğer hastalığının bir işaretidir. Bir yetişkin için dakikada 12 ila 20 nefesin üzerinde bir oran yüksek kabul edilir.

Ayrıca vücut sıcaklığınız sürekli kontrol edilecektir.

Laboratuvarlar ve Testler

Belirtilerinize bağlı olarak, enfeksiyonun olası komplikasyonlarını değerlendirmek için ek testler gerekebilir. Bu testlerin COVID-19'u teşhis etmek için kullanılmadığını, ancak etkiler şiddetlenirse gerekli olabileceğini unutmayın.

  • Tam kan sayımı (CBC): Beyaz kan hücrelerini (WBC'ler) ve kırmızı kan hücrelerini (RBC'ler) ölçer.
  • Nabız oksimetresi: Doktorlara oksijen seviyesi hakkında genel bir fikir verebilecek invaziv olmayan bir test.
  • Arteriyel kan gazı (ABG): Nabız oksimetresinden daha hassas önlemler gösterebilen bir kan testi.
  • Elektrolit seviyeleri: Şiddetli hastalık belirtileri gösteriyorsanız doktorunuz bu testi isteyebilir.

Görüntüleme

Göğüs röntgeni ve göğüs bilgisayarlı tomografisi (BT) dahil göğüs görüntüleme çalışmaları COVID-19 enfeksiyonu ile değişiklikler gösterebilir, ancak bu değişiklikler spesifik olarak bu enfeksiyonun tanısı değildir ve pnömoni (zatürre) ve bronşit gibi diğer akciğer durumlarında mevcut olabilir.

Ayırıcı Tanı

COVID-19 enfeksiyonu söz konusu olduğunda karşılaşılan zorluklardan biri, soğuk algınlığı, grip ve strep boğaz dahil olmak üzere diğer viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarına çok benzer bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle, semptomlar hastalıkları birbirinden ayırmaz.

Sadece hastalıkların benzer şekilde mevcut olmadığını, aynı zamanda bu mevsimde soğuk algınlığı ve grip durumunun COVID-19'dan çok daha yaygın olduğunu belirtmek önemlidir.

Maruz kalma durumunuza ve risk faktörlerinize dayanarak bu diğer hastalıklara yakalanma olasılığınız varsa, doktorunuz grip testi veya strep boğaz testi isteyebilir.

Sonuç Olarak

COVID-19'un nihai etkisi kesin olmasa da, testler ölümcül bir enfeksiyon geliştirme riski yüksek olanlara acil tıbbi yardım alarak yardımcı olabilir. Akciğer hastalığınız, kalp hastalığınız veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, COVID-19 enfeksiyonu sizin için özellikle tehlikelidir. Bununla birlikte, aksi halde sağlıklı olsanız bile enfeksiyon şiddetli olabilir. Virüs kanıtı göstermeyen negatif bir testiniz olsa bile enfeksiyona yeni bulaşma riski altında olabileceğinizi unutmayın.

Yorum Gönder