Safra kesesi ameliyatı ve sonrası, safra kesesi ameliyatı çok sık yapılan ve oldukça basit bir cerrahidir. Ancak diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi ameliyat sonrası bazı komplikasyonlar ve sıkıntılar gelişebilir. Cerrahi ile safra kesesinin alınması vücutta bazı işlevlerin zorlanmasına yol açabilir. Ameliyat sonrası çok sık olmasa da safrada sızıntı ve uzun süreli ishal görülebilir.
Cerrahiden sonra birkaç gün sıvı ağırlıklı beslenmek gerekir. Ameliyat sonrası iyileşme süresinde ağır, asitli ve yağlı gıdalara ara verilmeli, vitamin ve mineral ağırlıklı beslenilmelidir.
Safra kesesi ameliyatı iki farklı yöntem ile gerçekleştirilir. İlk yöntem kolesistektomidir. İkinci yöntem ise laparoskopik cerrahi yöntemidir. Kolesistektomi yöntemi ile karın bölgesinde daha geniş bir alanda cerrahi gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahide ise yalnızca safra kesesinin bulunduğu alandan yüzeysel olarak ufak delikelr açılarak bölgeye ulaşılır. Deliklerde operasyon gerçekleştirilerek safra kesesi alınır. Laparoskopik cerrahi ile kesi daha ufak olsuğu için diğer yönteme göre ameliyat sonrası iyileşme süresi daha kısa olur. Safra kesesi ameliyatında hangi tekniğin kullanılacağı hastanın sağlık durumuna göre değişir.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Olası Şikayetler
Safra Sızıntısı: Safra kesesi cerrahi ile alındıktan sonra safra sıvısı çevre organlara sızabilir. Bu sızıntı cerrahide gerçekleşen bir yaralanma sonucu oluşabilir.
Tedavi olarak drenaj tüpü kullanılır.
Pankreatit: Safra taşı ve sürekli alkol kullanımı nedeniyle oluşabilen bir komplikasyondur. Safra kesesi ameliyatı sonrası da görülebilir. Pankreasta yaşanan problemler nedeniyle kan şekerinde yükselme ve hazımsızlık yaşanabilir.
Kronik İshal: Safra kesesi ameliyatından sonra en sık karşılaşılan sıkıntılardan bir kronik ishaldir. İshal birkaç yıl gibi uzun süre devam edebilir. Yaşanan ishalin nedeni ise vücutta üretilen safra ve safra asitlerinin kalın bağırsağa doğru gitmesinden kaynaklanır. Kalın bağırsağa ulaşan safra ve safra asidi vücutta müshil etkisi yaratır.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme
Safra kesesi ameliyatını gerçekleştiren doktor hastaya ameliyattan sonra uygun bir diyet programı önerir. Bu diyet programına tam olarak uyulması gerekir. Aksi halde ciddi problemler yaşanabilir.
Ameliyattan sonra bir süre ara verilen yağlı gıdalar yavaş yavaş beslenme listesine eklenebilir. Ameliyattan sonra gelen ilk 3 aylık sürede kırmızı et, balık, kümes hayvanları ve yağsız süt ürünleri tüketilmelidir. Lif ağırlıklı gıdalar safra kesesi ameliyatından sonra görülebilecek ishali kontrol altına almak için önemlidir.
Yeşil yapraklı sebzeler, asit içeriği olmayan taze meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Bu besinler vücutta kaybedilen suyun yerine konulabilmesi için önemlidir.
Günde en az 10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Meyve suyu, çay ya da bitki çayı gibi içecekler haricinde 8-10 bardak su içilmelidir. Ameliyattan sonra ishali arttırabilecek kahve, yağlı besinler, acılı, baharatlı gıdalar ve tatlı oranı yüksek besinlerden kaçınılmalıdır. İshal şikayeti sürekli devamlılığını koruyorsa ve hazımsızlık varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Safra Kesi Ameliyatı Sonrası Yenmemesi Ve İçilmemesi Gerekenler
- Kahve, çay
- Asitli ve şekerli içecekler
- Yağlı süt ve süt ürünleri
- Karnabahar
- Brokoli
- Çikolata
- Lahana
- Fasulye
- Baharat
Safra kesesi ameliyatı olan kişiler tükettiği yiyeceklere karşı farklı tepkiler verebilir. Bazı hastalar ameliyat öncesi beslendiği programa devam ettiğinde bir sıkıntı yaşamazken, bazı hastalar aynı beslenme şekline karşı duyarlı olabilir. Hangi gıdalara tepki verilebileceği deneme yanılma yöntemi ile tespit edilebilir.
Yorum Gönder