Diş fırçalarken dikkat! - Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, dişlerin uzun yıllar ağzımızda sağlıklı kalabilmesi için, dişlerin çok iyi temizlenmesi gerekliliğini belirtti.
Diş fırçalama olayının ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Dt. Eralp, "Ağız hijyeninin idame edilebilmesi ve sağlıklı bir gülüşe sahip olabilmek için günde en az 2 defa dişlerimizi fırçalamamız gerekir. Bunun yanında günlük kullanıma uygun ağız gargaralarından da kullanmanın faydaları olacaktır. Dişlerin uzun yıllar ağzımızda sağlıklı kalabilmesi için, dişlerin çok iyi temizlenmesi gerekliliğini düşünürsek, diş fırçalama olayını ciddiye almakta fayda vardır" dedi.
Kimi insanların günde 5 kere diş fırçaladığını ancak hala dişlerinin sarı, lekeli ve çürükler olduğunu ifade eden Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, şöyle konuştu:
Kimisi de günde 2 kere fırçalar ve dişleriyle ilgili hiçbir sorunu yoktur. Burada fark yaratan, dişlerimizi nasıl fırçaladığımız ve diş fırçası ve diş macunu seçimlerimizdir. Tabii ki doğuştan gelen diş yapısını gözardı ederek konuşuyorum. Doğru fırça seçimi dişlerinizin tek tek temizlenmesinde önemli olup aynı zamanda diş etlerinize ve diş minesine de zarar vermeyecek şekilde olmalıdır. Özel bir rahatsızlığı olmayan bireyler, mümkünse küçük başlı, orta sert fırça kıllarına sahip klasik bir diş fırçasıyla bütün dişleri rahatlıkla temizleyebilirler. Fakat sert fırça kılına sahip diş fırçaları, hiçbir problemi olmayan bireylerde bile diş eti çekilmesi ya da diş minesinde aşınmalara ve hassasiyetlere sebep olabiliyor. Ya da büyük başlıklı bir diş fırçası, ağzın arka bölümlerine ulaşamıyor ve arka azı dişlerin tam temizliği yapılamıyor. Fırçayı doğru seçtikten sonra, doğru diş fırçalama tekniğini de bilmek önemlidir.
Yatay ya da yukarıdan aşağıya diş fırçalamak diş eti çekilmelerine sebep olabiliyor. Yine özel bir diş eti rahatsızlığı olmayan bireyler, dairesel hareketlerle, asıl kuvvet diş etinden dişe doğru olacak şekilde dişlerini fırçalamalıdır. Diş eti rahatsızlığı ya da hassasiyet problemi olanların diş doktorundan tavsiye alarak özel bir yöntemle dişlerini doğru şekillerde fırçalamaları gerekir. Dişleri çok iyi temizlediği düşünülerek, diş fırçasını çok bastırarak kullanmak da oldukça sık yapılan bir hatadır. Çok bastırarak diş fırçalamanın sonucunda diş eti çekilmeleri ve hatta diş minesinde aşınmalar olabilir. Bu problemlerin bir kısmı geri dönüşlü olabilirken, mine aşınmasının geri dönüşü olamıyor maalesef.
Çoğu kişinin fark etmeden yaptığı bir yanlış da, sağ elini kullanan insanların sol üst bölgedeki dişlerini fazla bastırarak fırçalamalarıdır. Sağ elin diğer bölgelere nazaran, en çok kuvvet verebildiği bölge burasıdır. Dolayısıyla bölgesel olarak sağ üst köpek dişiniz ve onun arkasındaki dişlerinizde bir diş eti çekilmesi veya hassasiyet problemi var ise, bu konu da düşünülmelidir. Solaklar için ise bu durum tam tersidir. Bu durumda sol tarafı fırçalarken sol eli kullanmak, sağ tarafı fırçalarken sağ eli kullanmak aşırı basınç uygulamanızı engelleyebilir.
Yorum Gönder