Grip alerjiyi tetikliyor. Kış mevsimiyle artan grip, nezle ve bakteri kaynaklı üst solunum yolu hastalıkları, alerjik hastalıkları tetikleyerek tansiyon düşüklüğü gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Kış mevsimiyle artan grip, nezle ve bakteri kaynaklı üst solunum yolu hastalıkları, alerjik hastalıkları tetikleyerek ciltte egzama ve döküntünün yanı sıra solunum sıkıntısı ve tansiyon düşüklüğü gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Türk Dermatoloji Derneği Dermatoallerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Teoman Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücuda giren maddeye duyarlılığa bağlı olarak vücudun tekrar aynı alerjenle karşılaşması sonucunda ortaya çıkan cevabın "alerjik hastalıklar" olarak tanımlandığını söyledi.
Alerjinin hapşırık, öksürük, nefes almakta zorlanma, burun akıntısı, deride kaşıntı, kabarıklık ya da döküntü ile kendini gösterdiğini ifade eden Erdem, "Bazen alerjene çok yoğun maruz kalınmasına bağlı solunum sıkıntısı ve tansiyon düşüklüğü olabiliyor ve hatta ölüm bildirilen vakalar görülebiliyor" dedi.
Söz konusu hastalıkların çoğunda ev tozu, polen, kimyasal maddeler ve parfüm gibi alerjik maddelerin yanı sıra başka faktörlerin de etkili olduğunu belirten Erdem, özellikle soğuk havanın etkili olduğu kış aylarında alerjik hastalıklarda artış gözlendiğini vurguladı.
Erdem, "Bunun en önemli nedeni olarak artan soğukla sık geçirilen grip, nezle ve bakteriyel solunum enfeksiyonları, alerjik hastalıkları tetiklemektedir" diye konuştu.
Soğuk hava "kurdeşen" döktürüyor
Prof. Dr. Erdem, alerjik deri hastalıklarının önemli bir bölümünü oluşturan, halk arasında "kurdeşen" denilen ürtiker hastalığının da kış aylarında artan enfeksiyonlara, ev tozu akarlarına ve küflere bağlı oluştuğunu anlattı.
Kışın görülme sıklığı artan bir diğer hastalığın da egzama olduğuna dikkati çeken Erdem, soğuğun etkisiyle derinin daha çok kuruduğunu ve çatladığını dile getirerek, "Kuruyan deri bir yandan kaşıntıyı tetikleyerek döküntülerin artmasına neden olurken bir yandan da çatlayan deriden giren alerjenler hastalığı artırmaktadır. Ayrıca artan enfeksiyonlar, akarlar ve küfler de hastalığı tetikleyen diğer önemli etkenlerdir" açıklamasında bulundu.
Yorum Gönder