Solucan Gübresi Üretim Tesisi Nasıl Kurulur?

Solucan Gübresi Üretim Tesisi Nasıl Kurulur?

Solucan Gübresi Üretim Tesisi Nasıl Kurulur? - Kaliforniya solucanları çok hızlı üreme yeteneğine sahip canlılar oldukları için solucan gübresi üretim projesi kendiliğinden hızla büyüyen bir yapıya sahiptir.

Bu sebeple tesis kurmak isteyen yeni girişimcilerin çok büyük bir yatırım yapmasına hiç gerek yoktur.

Solucan gübresi üretim tesisi nasıl kurulur?

Nelere ihtiyacımız var;

1. Kapalı alan

Solucanların doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı kapalı bir alanda barınması gerekiyor. Eğer bu alan betonarme bir yapıda olursa soğuk ve sıcağa karşı korunaklı olacağı için çok daha elverişli bir üretim sahasına sahip olursunuz. Eğer böyle bir yapıya sahip olma şansınız yoksa izolasyonlu çadır işinizi görecektir.

M2’ye 10-30 bin Kaliforniya solucanı bırakıyoruz. Bu durumda 100 m2’lik bir kapalı alan 1-3 milyon solucana ev sahipliği yapabilir.

2. Yerden yüksek üretim havuzları

Üretim havuzları sert plastik olmalıdır. Metal kaplarda solucan beslemek mümkün değildir. En basit olarak aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi su tankını üstten keserek solucan beslemek için kap olarak kullanabilirsiniz. Aşağıdaki su takının ölçüleri;

(u – g – y) 1.200 mm x 1.000 mm x 1.160 mm

Kaplayacağı alan: 1.20 cm kare

Bu kaba 10-30 bin Kaliforniya solucanı bırakabilirsiniz. Üretimi mutlaka yerden yüksek kasalarda yapmak zorunda değilsiniz. Eğer zemin betonsa doğrudan beton zeminde uzun yığınlar yaparak solucanları yerde besleyebilirsiniz.

3. Kırmızı Kaliforniya solucanı

100 bin adet solucan ile başladığınız varsayımı üzerine hareket edecek olursak;

100 bin adet safkan Kaliforniya solucanı adet olarak bir yıl sonunda 16 katına çıkacaktır.

Bunlar kültür solucanı oldukları için 3 ayda bir sayılarını ikiye katlayacak bir hızla ürerler.

100 bin adet Kaliforniya solucanı bir yıl sonra 1.600.000 adet olur.

Kaliforniya solucanları ne kadar mama tüketip ne kadar solucan gübresi üretirler?

100 bin adet solucan bir ay içinde ortalama 1.800 kg mama tüketir. Mama %80 nemli olduğu için aslında büyük bir kısmı sudur.

100 bin adet solucan bir ay içinde 900 kg solucan humusu üretir.

Hasat edilen solucan humusu 2-3 ay kapalı bir alana yayılarak kendi halinde olgunlaşmaya bırakılır. Solucan humusu bu olgunlaşma sürecinde ciddi oranda nem kaybedeceği için yaklaşık olarak 3/2 oranında bir kayıp olacaktır.

100 bin adet Kaliforniya solucanı 1 ay içinde paketlenmeye hazır hale gelmiş 300 kg solucan gübresi üretir.

Sonuç olarak solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen bir girişimci 100 bin solucan ile bu işe başladığında bir yıl sonra 1.600.000 solucana sahip olacaktır.

1.600.000 solucan bir ayda ortalama 5 ton satışa hazır solucan gübresi üretir.

Paketlenmiş solucan gübresinin ortalama satış fiyatı 2-3 TL’dir.

5 ton solucan gübresinin piyasa fiyatı 10-15 bin TL’dir.

Kısacası 100 bin adet solucan ile solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen biri yıl sonunda aylık 10-15 bin TL kazanç getiren bir işe sahip olabilir. Üstelik solucan sayısı her üç ayda bir ikiye katlanacağı için paralel olarak üretilen gübre miktarı da iki katına çıkacaktır. Böylece elde edilen kazanç aynı oranda 3 ayda bir ikiye katlanır.

Maliyet hesaplama

Kapalı alan: Bu her bölge için farklılık gösterdiği için fiyat vermek mümkün değil, ancak kırsal kesimde çok ucuza kiralamak veya satın almak mümkün.

Üretim havuzu: 100 bin adet solucan için 5-10 m2’lik üretim havuzuna ihtiyacınız var.

Üretim havuzunun uzunluğa alanın yapısına göre uygun ölçülerde belirlenebilir.

Örnek;

  • Uzunluk 7 metre,
  • En 1,5 metre,
  • Yükseklik 60-70 cm ideal ölçülerdir.
  • Maliyeti 1.000 TL.

Kaliforniya solucanı: 100 bin adet safkan Kaliforniya solucanı fiyatımız 10 bin TL.

Solucan gübresi üretim tesisi kurmak için mutlaka 100 bin solucan ile başlangıç yapmak zorunda değilsiniz. Eğer fazla sermayeniz yoksa 10 bin adet ile başlayıp projeyi zamanla büyütürsünüz.

Kaliforniya solucanları nasıl beslenir?

Solucanları beslemek için ana materyal olarak taze sığır gübresine ihtiyacımız var.

Kompost (mama) yapımına uygun materyaller;
  • Çimen, ot,
  • Ağaç yaprakları,
  • Mısır sapı, yaprakları, koçan yaprakları veya öğütülmüş koçan,
  • Buğday, arpa veya yulaf samanı,
  • Talaş, kağıt, karton parçaları (kuşe ve beyaz kağıt olmaz),
  • Yonca,
  • Fındık, fıstık, ay çekirdeği veya ceviz kabukları (öğütülmüş),
  • Fabrikaların bitkisel atıkları,
  • Çay posası,
  • Yumurta kabukları,
  • Pancar yaprakları,

Mutfak veya hal atıkları (sebze, meyve kalıntıları veya kabukları).

Daha burada adını sayamadığımız pek çok bitkisel atık kompost yapımında kullanılabilir. Önemli olan tuz, asit ya da kimyasal içerikli olmasın.

Kompsot ve solucan maması aynı şeydir.

Kompost nasıl hazırlanır?

Malzemeler;

  • 1.200 kg taze sığır gübresi,
  • 600 kg yukarıda yazdığımız materyallerden herhangi biri veya hepsinden katabilirsiniz. Elinizin altında ne varsa kullanmakta özgürsünüz.
  • Eğer hiçbir şey bulamazsanız en iyi çözüm çay posası kullanmaktır. Solucanların en sevdiği bitkisel atıklardan biridir ve elde edeceğiniz gübrenin kalitesini ciddi ölçüde arttırır.
  • Karışımı %70 taze ağır gübresi %30 bitkisel atıklar olarak hazırlamak idealdir. Böylece hasat edilecek solucan gübresi A kalite olacaktır.

Çay posasını çevrenizde bulunan kahvehane veya çay ocaklarından temin edebilirsiniz. Rica ederseniz çöpe atmak yerine sizin için bir kenarda biriktireceklerdir. İş yapan bir kahvehane bir ayda 200 kg çay posasını çöpe atıyor. Bunlara büyük boy çöp poşetleri dağıtırsanız hem kaliteli kompost için en zengin bitkisel atığa bedava ulaşmış olursunuz hem de çöpe gidecek değerli bir atığın geri dönüşümüne katkı sağlamış olursunuz.

Şimdi bu bitkisel atıklardan solucan maması nasıl hazırlanır onu açıklayalım;

1.200 kg taze ağır gübresi ve 600 kg çay posasını mümkünse doğrudan güneş görmeyen kapalı bir alanda uzun bir yığın yaparak karıştırın. Eğer bu karışımı kapalı bir alanda yapma şansınız yoksa bir ağaç gölgesinin altına naylon serip onun üzerinde yapabilirsiniz.

Hazırladığınız bu karışım 4 günde bir defa karıştırılır ve ortalama olarak 40 günde fermente olur. 40 gün sonunda bu karışımı mama olarak solucanları beslemek için kullanabilirsiniz. Hazırladığımız 1.800 kg’lık bu kompost 100 bin adet solucanı 1 ay beslemek için yeterlidir.

Kompost fermente edilirken sürekli %80 nemli olmalıdır. Her karıştırma sırasında karışımdan elinize bir miktar alıp avucunuzda sıkın, su çıksın ancak damlamasın. Eğer nem yeterli değilse karışıma bir miktar su verin. Eğer fazla ıslaksa zaten zamanla fazla nem buharlaşacaktır.

Önemli; kompost kesinlikle toprak ile temas etmemeli veya karışımda yanmış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Bunun sebebi ise kompost içine sıradan toprak solucanlarının sızmasını engellemektir. Solucan ırkının safkan kalması için toprak ile teması kesmek gerekiyor. Aynı şekilde kenarda uzun süre beklemiş, halk dilince bilinen adıyla yanmış hayvan gübresinin içinde sıradan toprak solucanları vardır. Ayrıca yanmış hayvan gübresi milyonlarca bakteri ve haşere tarafından istila edilip içindeki besinler bunlar tarafından tüketilir. Yanmış hayvan gübresinde solucanlara besin olacak bir materyal kalmaz.

Tüm her şeyi hazırladık;

Kapalı alana sahibiz, solucanların barınacağı 10 m2’lik bir üretim havuzu hazırladık, solucan maması hazır ve 100 adet Kaliforniya solucanı satın aldık.

Satın aldığınız solucanları size 1 hafta yetecek kompost içinde gönderiyoruz. Geldikleri gibi üretim havuzuna almanız ve üzerine hazırladığınız mamadan 4 parmak kadar vermeniz yeterlidir. Onlar taze mamayı tükettikçe yukarı doğru hareket edecek ve siz ortalama 4-5 günde bir üretim havuzuna 4 parmak mama takviyesi yapacaksınız.

Solucan gübresi üretiminde hasat nasıl yapılır?

Üretim havuzu solucan humusu ile dolduğunda altı delikli olan meyve kasalarına taze mama doldurup en üste bırakırsanız tüm solucanlar kısa zamanda bu kasaların içine girer. Böylece solucanları kasalar ile birlikte bir kenara alıp humus ile dolan üretim havuzunu boşaltabilirsiniz. Daha sonra solucanları tekrar üretim havuzuna geri dökebilir ve besleme sürecini baştan başlatırsınız.

Yorum Gönder