Şeker Hastalığının farkına varın

Şeker Hastalığının farkına varın

Şeker Hastalığı'nın farkına varın - Şeker hastalığına karşı farkındalığı uyandırmak için; 1991 yılından itibaren düzenlenen Dünya Diyabet Günü’ne 125 ülkeden 150’den fazla önemli kuruluş katılıyor. Halkı aydınlatmak ve bilinçlendirmek için birçok organizasyon düzenlenir.

Eğitiminin bir bölümünü Oxford Brookes’ta tamamlamış olan Diyetisyen Yaşam Koçu Gizem Şeber şeker hastalığına yakalanma riskini yükselten besinleri ve nasıl beslenmeleri gerektiğini açıklıyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verdiği bilgilere göre günümüzde Dünya’da 415 milyon diyabet hastası vardır. 2040 yılında bu sayının 642 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Yani 2040 yılında Dünya’daki her 10 kişiden birinin diyabet olacağı düşünülüyor. Her yedi gebeden biri gestasyonel diyabetten(gebelik şekeri) etkileniyor. Ayrıca Dünya’da her 6 saniyede bir kişinin şeker hastalığından veya şeker hastalığının oluşturduğu diğer sağlık sorunlarından ötürü hayatını kaybettiği biliniyor. Bu da yılda 5 milyon kişi demek. Bu nedenle diyabete karşı farkındalığı arttırmak global sağlık açısından oldukça önemli.

Ülkemizde de diyabetle ilgili durum çok iç açıcı değil. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verdiği bilgilere göre, Avrupa’da diyabet hastası sayısı açısından üçüncü sıradayız.

Sağlıklı bir yaşam tarzının Tip 2 diyabete yakalanma riskini %70’e kadar azalttığı biliniyor. Sağlıklı bir yaşam tarzının ilk vazgeçilmesi ise sağlıklı beslenme. Sebze, meyve, kuruyemiş, tam tahıl ürünleri ve yağsız protein kaynaklarından oluşan bir beslenme programı Tip 2 diyabetten korunmanın en temel yollarından biri olarak tanımlanıyor.

Tip 1 diyabette ise durum farklı. Bu hastalık pankreasın kan şekerini dengelemek açısından gerekli olan insülini salgılayamaması ile alakalı olduğundan korunmak pek mümkün değil. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı ile diyabete bağlı oluşabilecek diğer sağlık sorunlarının önüne geçmek mümkün. Tip 1 diyabetliler için de en önemli konulardan biri sağlıklı beslenme.

Şeker Hastalığına Yakalanma Riskini Yükselten Besinler Neler?

Yapılan son bilimsel çalışmalar ve Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun önerilerine göre;

Tam tahıl ürünleri şeker hastalığına yakalanma riskini azaltırken; beyaz un ve patates gibi yiyeceklerin aşırı tüketimi riski yükseltir.

İşlenmiş, tütsülenmiş etlerin ve şarküteri ürünlerinin Tip 2 diyabete yakalanma riskini arttırdığı düşünülüyor.

Beyaz şeker, şekerli atıştırmalıklar, fast-food besinler ve alkollü içeceklerin aşırı tüketiminin de şeker hastalığına yakalanma riskini arttırdığı biliniyor.

Şeker Hastası Olmamak İçin Nasıl Beslenmeli?

  • Şeker içeren içecekler ve meyve suları yerine su, şekersiz çay ve kahve içilmesi öneriliyor.
  • Günde 3 porsiyon kadar sebze tüketilmesi gerekiyor. Bunlardan en az biri koyu yeşil yapraklı sebzeler olmalı.
  • Günde 3 porsiyona kadar taze meyve tüketilmesi gerekli.
  • Ara öğün yapılmalı. Ara öğünlerde taze meyve, kuruyemiş ve yoğurt gibi sağlıklı besinler tercih edilmeli.
  • Alkollü içecek tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalı.
  • Kırmızı et ve işlenmiş etler yerine tavuk, balık ve deniz ürünleri tercih edilmeli.
  • Çikolata sosları ve reçeller yerine fıstık ezmesi tercih edilmeli.
  • Beyaz un yerine tam tahıllı unlar, pirinç yerine esmer pirinç, makarna yerine integral makarna tercih edilmeli.
  • Katı yağlar yerine sıvı yağlar kullanılmalı.
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber Hakkında:

Eskişehir’de doğdu. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazanan ŞEBER, Avrupa Birliği bursu ile eğitiminin bir bölümünü A derece ile Oxford Brookes Üniversitesi’nde tamamlamış olup, 2007 yılında okul dördüncülüğü ile mezun olmuştur. Beslenme davranışlarının psikoloji ile bir bütün olduğuna inanan ve motivasyonun diyet konusunda en önemli faktör olduğunu düşünen ŞEBER; 2009 yılında Uluslararası Yaşam ve Kurumsal Koçluk eğitimi aldı ve mesleğine yeni bir boyut kattı. Bu güne kadar yaşam koçluğu eğitici eğitimi, geştalt uygulamaları eğitimi ve kişilik tipleri ve patolojileri gibi psikoloji ile ilgili birçok eğitim tamamlamıştır. İki sene boyunca Alman Hastanesi beslenme ve diyet bölüm koordinatörü olarak çalışan ŞEBER; bu güne kadar Türkiye Futbol Federasyonu, Ülker, Axa Genel Müdürlük, Philips Genel Müdürlük, Sodexo Genel Müdürlük, AÇEV, Arbella, Fresenius Kabii gibi birçok büyük firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 2010 senesinden bu yana “Hafif Yaşam Özgürlüktür” sloganı ile kendi ofisinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Yorum Gönder