Tatilde cildinize iyi bakın! - Biraz bronzlaşayım da cildime renk gelsin, "Dün duş almıştım, bugün almasam da olur", "Denizden çıktım, kurulanmak için havlunu alabilir miyim?"... Bu tür ifadeler aslında cilt sağlığınız konusunda büyük yanılgılara ve sizi bekleyen çok önemli tehlikelere işaret ediyor.
Özellikle sıcak hava, güneş, deniz, havuz gibi faktörlerin tümünü içinde bulunduran yanlış uygulamalar yaz tatilinde sağlığınızı tehdit ediyor. Uz. Dr. Zerrin Baysal, yaz aylarında cilt sağlığımızı olumsuz etkileyen faktörlerle bilinçsiz uygulamaların deriye olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.
Terleyen bölgenin nemli kalması mantara neden oluyorHava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte aşırı terleme sorunu da ortaya çıkabilir. Aşırı terleme, özellikle kasıklarda, koltukaltında, parmak aralarında, kadınlarda meme altı ya da arası gibi kıvrım bölgelerinde daha fazla görülüyor. Bu bölgelerin ıslak ya da nemli kalması maya hücrelerini harekete geçirerek mantar hastalığının oluşmasına neden olur. Özellikle, ayaklarda kötü kokular, pişiğe benzeyen görüntüler ve şiddetli kaşıntılar başlar. Bu durum yine hekime başvurmayı gerektirir çünkü bu şikayetlerin tedavisi ve takibinin ciddiye alınması gerekir.
Sık banyo yapmadan isilikten kurtulamazsınızYazın artan ısı, öncelikle metabolizmada hızlanmaya, ter bezi aktivitesinde artışa, damarlarda genişlemeye ve "sebase" adı verilen yağ salgısının çoğalmasına neden olur. Bu artışlar kişiden kişiye farklı oranlarda gözlenebilir fakat bazı insanlardaki artış hastalık düzeyine varan sonuçlara yol açar. Bunların en önemlisi aşırı terlemeye bağlı isiliklerdir. İsilik, aşırı derecede üretilen terin deriden atılamaması sonrasında gelişir ve küçük, kaşıntılı, bazen yanma duygusuna yol açan lezyonlar gelişir. Sık banyo yapılmadığında, aşırı giyinme devam ettiğinde bu küçücük sivilceye benzeyen kızarıklıklar, daha büyük, çıbana benzeyen sivilcelere dönüşür; dolayısıyla antibiyotik tedavisi zorunluluğu doğar.
"Deniz suyu cildimi sağlıklı bronzlaştırır" demeyinDuş alınmadan girilen havuzlar ya da çıktıktan sonra duş almamak enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını ve oluşmasını kolaylaştıran en önemli etkendir. Bu enfeksiyonlardan en sık rastlananı da molluskum, siğiller ve mantar enfeksiyonlarıdır. Bunların tedavisi bazen uzun zaman alabilir veya tedaviye hiç yanıt da vermeyebilir. Kişisel hijyeninize dikkat etmek hem kendi sağlığınız için hem de toplum sağlığı için çok önemlidir.
Havuz kenarında terliksiz dolaşmayınHavuz kenarında çıplak ayakla yürümek özellikle mantar enfeksiyonlarını bulaştırmanıza ya da kapmanıza neden olur. O nedenle mutlaka terlik kullanma alışkanlığı geliştirmeniz gerekir. Terlik konusunda da bilinmesi gereken önemli hususlar vardır. Örneğin, parmak arası ya da kapalı terlikler yazın pişik ya da nasır oluşumunun temel nedeni olabilir çünkü sürtünme travması deri sağlığı için istenilen bir pozisyon değildir. Yumuşak, hava alan, deriye sürtme ya da terletme duygusu vermeyen terlikler kullanmak sağlık açısından daha isabetli olur.
Güneş koruyucu ürünlerinizi doğru seçinSPF korumaları hariç, güneşlenirken vücuda sürülen her türlü ürün, özellikle de parfümlü ürünler deride istenmeyen yanmalara, lekelenmelere, alerjiye ve erken yaşta gelişebilen deri kanserlerine neden olur. Tatilde her akşam cilt bakımı yapmak, sağlık açısından da çok yararlı olur.
Yorum Gönder