Kronik yorgunluğa karşı C vitamini

Vitamin

Kronik yorgunluğa karşı C vitamini - C vitamini ihtiyacı genellikle soğuk algınlığı gibi hastalık dönemlerinde akla geliyor ancak özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan kronik yorgunluktan kurtulmada da önemli bir role sahip.

Eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflayan ve pek çok hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan C vitamini kronik yorgunluğun tedavisinde de etkili.

C vitamininin vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gerekir.

İlgili Yayın :Vitaminler

Sentetik olarak laboratuvar ortamında glukozdan elde edilebilen C vitamini (askorbik asidin), vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Başta turunçgiller olmak üzere, domates, maydanoz, çilek, kuşburnu, böğürtlen, lahana ve birçok yeşil yapraklı sebzenin yanında bazı besi hayvanlarının böbreküstü bezlerinde doğal olarak bulunmaktadır.

İlgili Yayın :Yaşlılıkta sağlıklı olmak için meyve tüketin

C vitamini eksikliği; yorgunluk, uyuşukluk hissi, bağışıklık sisteminde zayıflama, diş etlerinde şişlik-kanama, ciltte sebepsiz morluklara kadar ilerleyen deri altı kanamalarına, saç kalitesinde bozulma, eklem-kas ağrıları, nefes darlığı ve kemik kırılmasına yol açabiliyor. Bunun dışında birçok başka hastalık belirtisi ile karışabilecek yakınmalara yol açan askorbik asidin; alerji, ülser (ağız içi aftlar ve mide ülseri), kalp-damar hastalıkları ve bazı kanser türleri ile ilişkili olabileceği de kabul ediliyor.

Kimler dikkat etmeli?

Vücut tarafından "stresli bir olay" olarak algılanan gebelik, emzirme, gece vardiyasında çalışma, kronik uyku azlığı, besin zehirlenmeleri, enfeksiyonlar, soğuk, travma, yaralanma, ağır egzersiz (özellikle doğada yapılan performans sporları), yanık ve ameliyat durumlarında günlük gereksinimi oldukça artan C vitamininin; sigara içen, doğum kontrol hapı kullanan ve alkol tüketen insanlar tarafından düzenli olarak alınması gerekiyor.

C vitamininden faydalanmak için

  1. Tüketim zamanına kadar buzdolabında saklanmalı.
  2. Hava temasının az olması için mümkün oldukça büyük parçalar halinde doğranmalı.
  3. Pişirme için asgari su ve süre kullanılmalı.
  4. Buharda haşlama veya tavada sote yapılmalı (kızgın yağla temas ettirmek doğru değil).
  5. Suda eriyen bir vitamin olduğundan pişirme esnasında suya geçen C vitaminini geri kazanılabilir. Örneğin; brokoli, patates haşlanan su, çorba ve püre yaparken kullanılabilir.
  6. Domates sosu hazırlarken ısıya dayanıklı cam veya seramik kaplar tercih edilebilir.
  7. Derin dondurucuda 2 aydan fazla saklamamalı.
  8. Güneşte kurutulmuş patlıcan, domates gibi sebzelerde C vitamini kaybı olacağı unutulmamalı.

Yorum Gönder